Brownie bezglutenowe
Dawno nie piekłam słodkości, a bardzo cenię dobry deser. Postanowiłam się podciągnąć i upiekłam brownie bezglutenowe. Jest idealne: czekoladowe, słodkie i wilgotne. Z każdym wejściem do kuchni robiło się go coraz mniej, bo jakiś bezglutenowy chochlik co rusz je wyjadał aż zniknęło całe, także nie zagościło u mnie na dłużej, ale na pewno nie raz jeszcze je upiekę 🙂
Brownie bezglutenowe – składniki:
- masło – kostka 200 g
- czekolada – 3 tabliczki po 100 g. W moim przypadku były to 2 czekolady mleczne i 1 gorzka
- 3 jajka
- cukier – 0,5 szklanki (jeżeli bazujesz głównie na czekoladzie mlecznej, a ok. 1 szklanki jeśli przeważa czekolada gorzka)
- mąka ryżowa – 50 g
- mąka ziemniaczana – 50 g
- mąka kukurydziana – 50 g
- szczypta soli
Brownie bezglutenowe – sposób przygotowania:
- Na gotującym się garnku z wodą ustawiamy miskę z mleczną czekoladą. Mieszamy aż cała się roztopi. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników. Studzimy
- W misce ucieramy mikserem jajka z cukrem, a następnie dodajemy do nich czekoladę z masłem i miksujemy.
- W kolejnym kroku dodajemy mąki i sól i miksujemy na gładką masę.
- Blaszkę (ja użyłam większej keksówki, ale może to być nieduża blaszka kwadratowa lub mała tortownica) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i posypujemy posiekaną na grube kawałki gorzką czekoladą.
- Pieczemy ok. 30-40 minut w 160 stopniach. Nie pieczemy do całkowitego wypieczenia (tzw. suchego patyczka), ciasto powinno się uginać pod palcami. Po upieczeniu odstawiamy je na bok, wyciągamy z blaszki i studzimy. Uwaga na chochliki polujące na ciasto!
Najnowsze komentarze