Rurki z kremem z mascarpone
W dzieciństwie nie przepadałam za słodyczami i słodkościami, ale jednego nigdy nie mogłam sobie odmówić – rurek z kremem z mojej ulubionej nadmorskiej cukierni. Były niezwykle delikatne i kruche, ale najważniejszy był krem, który był lekki, śmietanowy, rozpływający się w ustach. Po tej wspaniałej cukierni pozostały jedynie wspomnienia i tęsknota za tym smakiem, która kilka razy sprowadziła na mnie wielkie rozczarowania, kiedy zwabiona rurkami z kremem trafiałam na twarde rurki z tłustym kremem na margarynie. Próbując wrócić do tego niezwykłego smaku dzieciństwa, postanowiłam, że zrobię własne rurki z kremem i postaram się zbliżyć do smaku, który pamiętam wykorzystując mascarpone. Wyszły niebiańskie – idealnie kruche i śmietanowe. Idealne na Tłusty Czwartek, ale i do popołudniowej kawy. Niepotrzebnie się ich obawiałam, bo rurki z kremem robi się bardzo szybko i równie szybko znikają ze stołu. Jeżeli potrzebujecie zrobić rurki z kremem w wersji bezglutenowej, możecie spokojnie zmienić mąkę na bezglutenowy miks i pozostać przy tych samych proporcjach. Robiłam obie wersje: bezglutenową (używałam mąki bezglutenowej Schar) i normalną i obie wyszły przepyszne.
Rurki z kremem z mascarpone – składniki (na ok. 16-18 małych rurek):
Ciasto na rurki
- 1,5 szklanki mąki tortowej (lub miksu bezglutenowego)
- 125 g masła z lodówki (musi być twarde i zimne)
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 szklanki śmietany 12%
- szczypta soli
- foremki do rurek + masło do wysmarowania foremek
Krem z mascarpone
- 2 duże łyżki mascarpone
- śmietanka kremówka 30% (do ubijania)
- cukier puder (ok. 2 łyżek)
Rurki z kremem mascarpone – sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy do miski, a następnie dodajemy do niej sól, cukier puder oraz masło pokrojone na małe kawałki. Całość ucieramy i ugniatamy rękoma do połączenia się składników. Następnie dodajemy śmietanę, ponownie zagniatamy w jednolitą masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
- W tym czasie możemy już przygotować sobie krem. W tym celu do miski wlewamy śmietankę kremówkę i mascarpone i miksujemy dodając cukier puder. Uwaga, ubijanie kremu nie może trwać długo, bo zrobi się masło. Jak zobaczycie, że krem jest już puszysty i sztywny to należy przerwać miksowanie. Krem z mascarpone można odłożyć do lodówki.
- Kiedy nasze ciasto na rurki z kremem odleżało swoje, wówczas możemy przystąpić do przygotowania rurek zaczynając od nasmarowania foremek na rurki masłem.
- Ciasto na rurki z kremem wykładamy na stolnicę i cieniutko wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Następnie kroimy je na paski długości ok. 20-30 cm i szerokości 3-4 cm i nawijamy każdy pasek na stożkowatą foremkę na rurki.
- Tak przygotowane rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 10-15 minut do złotego koloru.
- Kiedy rurki ostygną, do rękawa cukierniczego wykładamy krem i nabijamy nim rurki. Posypujemy je cukrem pudrem i delektujemy się ich niebiańskim smakiem 🙂
Najnowsze komentarze