Pieczone ziemniaki z rozmarynem (hasselback)
Uwielbiam lato nie tyle za wreszcie piękną i słoneczną pogodę, którą można wykorzystać na rekreację na powietrzu, ale za mnogość smaków i aromatów. Świeże zioła, warzywa, sezonowe owoce. W swojej kuchni staram się wykorzystywać składniki, na które aktualnie jest sezon, dzięki czemu mają one najlepszy smak i są zwyczajnie zdrowsze. W upał dobrze jest zjeść coś w miarę lekkiego i nie musieć tracić pięknej pogody na spędzenie całego dnia w kuchni. Dlatego wykorzystując sezon na młode ziemniaki warto przygotować pieczone ziemniaki z rozmarynem zwane także hasselback. Zaletą tak podanych ziemniaków jest ich chrupiąca skórka i mięciutki rozpływający się w ustach środek. Mogą być smacznym dodatkiem do potrawy, ale podane z dowolnym dipem, np. z sosem tzatziki będą z powodzeniem stanowiły samodzielne danie.
Pieczone ziemniaki z rozmarynem (hasselback) – składniki:
- 6-7 młodych ziemniaków średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 większe gałązki świeżego rozmarynu
- łyżka masła
- sól
Pieczone ziemniaki z rozmarynem (hasselback) – przygotowanie:
-
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 250 stopni i grzanie góra-dół. Następnie zabieramy się za ziemniaki, które bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy gęsto i głęboko ostrym nożem nie docinając do końca.
-
Do żaroodpornego naczynia wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy ząbki czosnku rozgniecione razem z łupinką. Na to układamy wszystkie ponacinane ziemniaki.
-
Polewamy je jeszcze pozostałymi 3 łyżkami oleju, solimy i przykrywamy przykrywką lub, jak w moim przypadku, folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
-
Po tych 30 minutach, ziemniaki smarujemy masłem, posypujemy rozmarynem, delikatnie odwracamy, znów przykrywamy i wstawiamy na kolejne 20-30 minut do piekarnika.
-
Po tym czasie ziemniaki hasselback będą już gotowe. Pod koniec pieczenia można zdjąć przykrycie i ustawić grzanie z termoobiegiem na ok. 3-4 minuty.
Najnowsze komentarze