Bezglutenowe eklerki z kremem kawowym
Przed nami Tłusty Czwartek, a więc święto pączków, faworków i chruścików. Może tym razem zaszalejecie i zrobicie coś zupełnie innego? Wypróbujcie naszą propozycję na przepyszne bezglutenowe eklerki z kremem kawowym oblane mleczną czekoladą. Jeżeli nie potrzebujecie wersji bezglutenowej, zmieńcie mąkę na pszenną i dajcie o 1 jajko mniej.
Do eklerków podobnie jak do ptysiów czy karpatki potrzebne jest przygotowanie ciasta parzonego. Nie bójcie się, jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu.
Bezglutenowe eklerki z kremem kawowym – składniki (10-12 eklerków)
Ciasto parzone:
- 250 ml wody (1 szklanka)
- 1 szklanka mąki (użyłam bezglutenowej uniwersalnej mieszanki Schar)
- 80 g masła
- 5 jajek
- 1/3 łyżeczki soli
Krem kawowy:
- 1,5 opakowania mascarpone (375 g)
- 1,5 łyżeczki kawy mielonej
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
Wierzch eklerków:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady roztopionej w misce nad gotującym się garnkiem (tzw. kąpiel wodna)
- drobno posiekane orzechy laskowe
Bezglutenowe eklerki z kremem kawowym – sposób przygotowania
- Na początku przygotowujemy ciasto parzone. W tym celu do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją z solą i masłem. Gdy woda zacznie już wrzeć, wsypujemy do niej mąkę i dynamicznie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto parzone jest dobre, gdy odchodzi od ścianek garnka, wówczas ściągamy garnek z palnika i studzimy.
- Gdy już ciasto ostygnie, miksujemy je z jajkami, wbijając po jednym jajku i ucierając aż do połączenia i powstania jednolitej masy.
- Ciasto parzone wkładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem wyciskamy nasze eklerki. Ja użyłam szprycy i nie był to dobry pomysł, rękaw nada się do tego lepiej 🙂 Pomiędzy eklerkami musi być trochę wolnej przestrzeni, gdyż eklerki urosną.
- Eklerki pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 25-30 minut. Studzimy.
- Przechodzimy do kremu kawowego. Na początku ucieramy żółtka z cukrem, a następnie zaczynamy dodawać niewielkie porcje mascarpone cały czas miksując. Wsypujemy kawę i miksujemy. Chłodzimy w lodówce przez ok. 15-20 minut.
- Do szprycy wkładamy krem a eklerki nakłuwamy w 3 miejscach patyczkiem. W dziurki wkładamy końcówkę szprycy i wyciskamy krem do szczeliny.
- Gdy już wszystkie eklerki napełnimy kremem, polewamy je polewą czekoladową i obsypujemy orzechową posypką.
Najnowsze komentarze