Kokosowy pudding z tapioki z musem z kiwi (bez glutenu, wegański)
Zanim ostatecznie pochłoną Was świąteczne przygotowania, zatrzymajcie się na chwilę i przygotujcie fantastyczny pudding z tapioki. Tapioka to bezglutenowa skrobia uzyskiwana z manioku. W formie granulek można ją kupić na stoiskach z żywnością orientalną lub w sklepach ze zdrową żywnością i kuchniach świata. Jest niedroga, zważywszy na jej wydajność. Koszt 400 g to ok. 6-10 zł, a do przyrządzenia puddingu dla 2 osób wystarczy mniej niż 1/3 szklanki tego składnika. Rada: zamiast kiwi można użyć dowolnych innych owoców i konfitur, wszystko zależy od Waszych ulubionych smaków i składników. My wykorzystaliśmy owoce sezonowe.
Kokosowy pudding z tapioki z musem z kiwi – składniki:
- tapiok (mniej niż 1/3 szklanki)
- mleczko kokosowe (1 puszka)
- cukier trzcinowy (ok. 1-2 łyżeczki)
- miękkie dojrzałe kiwi (4 szt.) (lub inne owoce czy konfitury)
Kokosowy pudding z tapioki z musem z kiwi – sposób przygotowania:
- Tapiokę zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy cukier, a następnie odstawiamy na 15 minut.
- W tym czasie obieramy kiwi, kroimy na kawałki i blendujemy na mus.
- Tapiokę wraz z mleczkiem stawiamy na gazie i gotujemy ok. 5-10 minut cały czas mieszając. Gdy perełki stają się przezroczyste i miękkie, zdejmujemy tapiokę z palnika, wlewamy do naczyń deserowych i odstawiamy do stężenia na ok. 1 godzinę.
- Na wierzch deseru nakładamy mus z kiwi i podajemy lub zjadamy sami 🙂
Najnowsze komentarze