Muffinki czekoladowe – bezglutenowe brownie
Już od dawna miałam ochotę zarówno na muffinki jak i na ciasto brownie, co zaowocowało połączeniem tych dwóch rodzajów wypieków w cudowne babeczki brownie. Są bezglutenowe, bo pieczone z mąki ryżowej, czekoladowe i co za tym idzie przepyszne.
Muffinki czekoladowe – bezglutenowe brownie – składniki na 9 babeczek:
- mąka ryżowa – 2/3 szklanki
- czekolada mleczna – 125 g
- czekolada gorzka – 25 g
- łyżka kakao
- cukier 1/3 szklanki
- szczypta soli
- 2 jajka
- mleko – ok. 3 łyżki
- masło – 75 g
Muffinki czekoladowe – bezglutenowe brownie – sposób przygotowania
- Czekoladę zarówno mleczną jak i gorzką łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski i układamy nad gotującym się garnkiem z wodą.Mieszamy do momentu, kiedy czekolada się rozpuści i połączy z masłem.
- Studzimy masę, dodajemy jajka, przesianą mąkę wymieszaną z kakao, cukier oraz mleko i mieszamy, a następnie wylewamy do papilotek rozłożonych w foremce do muffinek.
- Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Muffinki można polać polewą czekoladową i posypać ozdobną posypką. Moje muffinki nie miały szansy tego doczekać, bo zniknęły w mig.
Najnowsze komentarze