Pasztet z soczewicy ze śliwką
Co prawda upiekłam go na Wielkanoc, ale świetnie nadaje się również na rodzinne uroczystości, czy spotkanie z przyjaciółmi, a to dlatego, że pasztet z soczewicy ze śliwką prezentuje się naprawdę wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej. Nie dość, że wegetariański, wegański to jeszcze bezglutenowy, bo bazuje na soczewicy i kaszy jaglanej. W życiu nie jadłam lepszego pasztetu, nawet mięsnego, dlatego serdecznie polecam . 🙂
Pasztet z soczewicy ze śliwką – składniki na małą keksówkę:
- brązowa soczewica – 200 g przed ugotowaniem
- kasza jaglana – 100 g przed ugotowaniem
- cebula – 2 szt. średniej wielkości
- olej – 100 ml
- suszone śliwki
- przyprawy: liść laurowy (2 szt.), ziele angielskie (2 ziarna), 2 goźdzki, majeranek (płaska łyżeczka), gałka muszkatołowa (szczypta), sól i pieprz, sos sojowy lub przyprawa do zup maggi
Pasztet z soczewicy ze śliwką – sposób przygotowania
Soczewicę i kaszę jaglaną należy najpierw ugotować, poniżej opisujemy jak to zrobić najlepiej.
Jak ugotować soczewicę brązową?
Brązowa soczewica jest najtwardszą z odmian i zachowuje swój kształt, dzięki czemu świetnie nadaje się na różnego rodzaju farsze, czy jako składnik sałatek. Należy ją gotować dość długo, bo z wcześniejszym namoczeniem ok. 50 minut. Proporcje w gotowaniu soczewicy brązowej są dość istotne. Należy zalać ją podwójną ilością wody niż wrzuciliśmy soczewicy, czyli, np. jeżeli mamy szklankę soczewicy brązowej, to należy zalać ją 2 szklankami wody.
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy ją w proporcji 2:1, czyli 2 szklanki kaszy i szklanka wody. W razie czego warto mieć wrzątek obok i dolać, gdy zauważymy, że jest taka konieczność.
- Soczewicę i kaszę studzimy, a w tym czasie przygotowujemy resztę składników.
- Cebule kroimy w kostkę i smażymy do tzw. zeszklenia na patelni w łyżce oleju z liściem laurowym i goździkami.
- Zeszkloną cebulę dodajemy do ugotowanej soczewicy i kaszy jaglanej oraz oleju i reszty przypraw i miksujemy blenderem na gładką masę.
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę (ok.2/3). Następnie na tą część masy układamy wzdłuż na środku śliwki i zalewamy pozostałą częścią masy.
- Pasztet pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni, wystudzić i odczekać nalepiej noc, aby pasztet stężał.
Najnowsze komentarze