Pancakes
To jedno z popularniejszych amerykańskich śniadań. Mowa oczywiście o pancakes’ach czyli placuszkach przygotowanych na bazie maślanki lub kefiru, które podaje się polewając je syropem klonowym lub oprószając cukrem pudrem i owocami. Z czymkolwiek je podacie, będą pyszne. Pancakes są puszyste i mięciutkie. Pokochają je zarówno dzieci jak i dorosłe łakomczuchy. No dobra, ale jak je zrobić? To proste!
Pancakes – składniki (ok. 10-12 sztuk)
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki kefiru lub maślanki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki oliwy, np. oleju
- szczypta soli
- W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy na gładką w sumie dosyć gęstą masę.
- Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 2 łyżki masy na placuszka i smażymy do zarumienienia z obu stron.
- Polewamy syropem klonowym lub oprószamy cukrem pudrem i podajemy z owocami, np. truskawkami, brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi lub innymi.
Najnowsze komentarze