Pudding jaglany (wegański, bezglutenowy)
Od dawna miałam na niego ochotę, od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania puddingu jaglanego, a kiedy wreszcie zaczął się sezon truskawkowych przestałam odwlekać tę chwilę. Pudding jaglany jest naprawdę bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a na dodatek bardzo zdrowy. Jeżeli nie możesz przekonać swojego dziecka do kaszy jaglanej, przygotuj ten pudding jaglany, a będzie zajadał i jeszcze prosił o dokładkę 🙂 Ja wykorzystałam świeże truskawki, ale można wykorzystać inne sezonowe owoce lub owoce mrożone.
Składniki na pudding jaglany (4 porcje):
- kasza jaglana – 200 g
- laska wanilii
- mleczko kokosowe – jedna puszka 460 g
- syrop klonowy – 5-6 łyżek
- truskawki – 6-7 sztuk
- wegański jogurt
Pudding jaglany – sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną płuczemy gorącą wodą na sicie, a następnie przekładamy ją do garnka i gotujemy z mleczkiem kokosowym, ziarnami wanilii (laskę przekrawamy na pół i nożem ściągamy nasiona) i syropem klonowym na małym ogniu co jakiś czas mieszając, żeby pudding jaglany nie przywarł do dna garnka.
- Po ugotowaniu kaszy rozdzielamy masę na 2 części i studzimy.
- Pierwszą część blendujemy z truskawkami (umytymi i bez szypułek).
- Drugą część blendujemy z jogurtem wegańskim lub naturalnym, jeżeli nie zależy nam na wersji wegańskiej. W razie potrzeby możemy jeszcze dosłodzić masy syropem klonowym.
- Do słoiczków lub szklanek przekładamy naprzemiennie po łyżce pudding jaglany: raz wersję truskawkową, raz wersję jogurtową.
- Przed podaniem, pudding jaglany należy schłodzić w lodówce, można przyozdobić pokrojonymi w plasterki truskawkami i listkami mięty lub melisy.
Najnowsze komentarze