Kasza pęczak z suszonymi pomidorami i serem
Kasza pęczak to rodzaj kaszy jęczmiennej, który zawiera najwięcej wartości odżywczych spośród wszystkich kasz jęczmiennych. Kasze to bogate źródło błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu w organizmie oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Kasze pomagają także utrzymać uczucie sytości, co pomaga osobom będącym na diecie odchudzającej.
Naprawdę smacznym połączeniem jest pęczak podany z suszonymi pomidorami, a dodatkowo możemy urozmaicić smak potrawy wykorzystując biały bądź wędzony ser twarogowy.
Pęczak z suszonymi pomidorami i serem – składniki:
- pęczak (1 szklanka)
- woda (2 szklanki)
- suszone pomidory
- twaróg (może być wędzony) ok. 1/4-1/2 kostki
- sól, pieprz do smaku
Pęczak z suszonymi pomidorami i serem – sposób przygotowania:
- Wodę na pęczak należy zagotować z dodatkiem soli i odrobiną oliwy (może być ta z suszonych pomidorów), a następnie gdy woda zacznie się już gotować wsypujemy szklankę kaszy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 13-15 minut.
- Po ugotowaniu kaszy, przykryty garnek należy dokładnie owinąć w gazety i zawinąć w koc i trzymać tak ok. 20-30 minut.
- Gdy kasza jest już gotowa, kroimy na mniejsze cząstki suszone pomidory, które dodajemy do kaszy wraz z 2-3 łyżkami oliwy z pomidorów.
- Na końcu wkruszamy twaróg i mieszamy, soląc i doprawiając pieprzem do smaku. Kaszę można również delikatnie zapiec z serem w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
Najnowsze komentarze