Sałatka z kalafiorem, suszonymi morelami i śliwkami
Wiosna to czas, kiedy z niecierpliwością czekamy na pojawienie się świeżych warzyw i owoców, zmęczeni zimą, szukamy kolorów również w kuchni. Możemy w tym czasie wykorzystać jeszcze suszone owoce w połączeniu ze świeżym kalafiorem, których połączenie powoli zacznie nas wyprowadzać z zimowego snu.
Sałatka z kalafiorem i suszonymi morelami i śliwkami – składniki:
- 1 świeży kalafior
- suszone morele (małe opakowanie)
- suszone śliwki (małe opakowanie)
- majonez (1-2 łyżki)
- jogurt naturalny (3-4 łyżki)
- koperek
- sól i pieprz do smaku
Sałatka z kalafiorem i suszonymi owocami – sposób przygotowania:
- Kalafior dokładnie myjemy i rozdzielamy na mniejsze różyczki. Następnie należy go sparzyć i wrzucić do miski z zimną wodą na 30 minut, aż zmięknie.
- W tym czasie suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
- Przygotowujemy również sos. Najpierw myjemy, odsączamy z wody, np. ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy.
- Do kubka, bądź małej miseczki wsypujemy koperek, dodajemy majonez i jogurt, oraz solimy i pieprzymy do smaku.
- Sosem polewamy kalafior wymieszany z suszonymi owocami i całość mieszamy do połączenia.
Warto dodać, że zarówno suszone śliwki jak i morele to cenne źródło błonnika. Suszone morele pozytywnie wpływają na wzrok i opóźniają procesy starzenia się skóry. Z kolei suszone śliwki to cenne źródło wapnia, żelaza i cynku. Zapobiegają chorobie wieńcowej a także chorobom nowotworowym.
Najnowsze komentarze