Domowe musli, czyli zaczynamy dzień od zdrowego śniadania
Dobre zdrowe śniadanie to podstawa każdego dnia, gdyż jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu całej doby. Powinniśmy uzupełnić dzięki niemu składniki o te, które utraciliśmy w ciągu nocy i zasilić organizm energią, którą będziemy wykorzystywać przez cały dzień. Ważne, aby śniadanie było zdrowe, a więc aby dostarczało nam niezbędnych składników odżywczych. Tutaj pomocne będzie domowe musli, które zalejemy jogurtem naturalnym i posłodzimy miodem.
Domowe musli – składniki:
- płatki owsiane (3 łyżki)
- migdały, mogą być płatki migdałowe (2 łyżeczki)
- słonecznik (2-3 łyżeczki)
- gorzka czekolada (1 kostka)
- rodzynki (2-3 łyżki)
- banany (pół banana)
- jabłka (pół jabłka)
- jogurt naturalny (duży kubek)
Domowe musli – sposób przygotowania:
- Rodzynki należy przepłukać wrzątkiem, banana umyć obrać i pokroić w plasterki, umyć i pokroić również jabłko (nie obierać!).
- Gorzką czekoladę siekamy na drobno, bądź trzemy na tarce.
- Całość wrzucamy do miseczki i zalewamy jogurtem naturalnym. Słodzimy odrobiną miodu.
Tak przyrządzone musli dostarczy naszemu organizmowi błonnik (jabłko, płatki owsiane, rodzynki, banan), magnez (gorzka czekolada, migdały, banan), witaminę E, C, witaminy z grupy B (słonecznik, rodzynki, jogurt naturalny), wapń (migdały, jogurt naturalny), cynk, fosfor, potas (banan), bor (rodzynki).
Najnowsze komentarze