Bezglutenowa tarta z serkiem ricotta i pomidorkami
Gdy przed Świętami dopada nas gorączka przygotowań, prezentów i świątecznych zakupów, bardzo często nie możemy sobie pozwolić na przygotowanie dań wymagających dużo czasu. Na świąteczne, tradycyjne polskie smaki przyjdzie jeszcze czas, więc póki co, możemy przygotować szybką, lekką i przepyszną włoską tartę z serkiem ricotta i pomidorkami cherry.
Bezglutenowa tarta z serkiem ricotta i pomidorkami cherry – składniki:
Ciasto na bezglutenową tartę:
- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (może to być bezglutenowy mix lub mąka kukurydziana)
- masło – 110 g (o pokojowej temperaturze)
- jajka (1 szt.)
- szczypta soli
- masło roślinne (do wysmarowania blachy)
Farsz:
- serek ricotta (200 g)
- 2 jajka
- pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz, świeży tymianek
Bezglutenowa tarta z serkiem ricotta i pomidorkami – sposób przygotowania:
- Mąkę siekamy z masłem, a następnie dodajemy jajko, sól i zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- W tym czasie ricottę należy wymieszać w osobnym naczyniu z jajkami, solą i pieprzem i odstawić. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
- Gdy ciasto już nieco stwardnieje, wyciągamy je z folii, wałkujemy na koło i przekładamy do okrągłej blaszki do pieczenia tarty wysmarowanej masłem roślinnym. Palcami dokładnie wyrównujemy ciasto na blaszcze, a następnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ciasto przez ok. 10-15 minut.
- Po tym czasie nakładamy ricottę na podpieczoną tartę, układamy na niej połówki pomidorków (środkami do góry), układamy gałązki tymianku i znów wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.
myślę, że to może być świetna propozycja na przyjęcia 🙂