Tiramisu (bezglutenowe)
Tiramisu to włoski deser, który przyrządza się dosłownie w kilka chwil. Nie wymaga pieczenia i idealnie komponuję się jako deser do kawy. Nasza wersja jest przyjazna bezglutenowcom, ale jeśli damy zwykłe biszkopty to otrzymamy tradycyjne tiramisu.
Tiramisu – składniki:
- w wersji bezglutenowej użyliśmy podłużne biszkopty firmy Bezgluten (2 opakowania), można zastąpić je zwykłymi, podłużnymi biszkoptami
- serek mascarpone
- kakao gorzkie
- 1 żółtko jajka
- śmietana 30% (do ubijania) – ok. 3/4 dużego kubka
- cukier puder – 5-6 łyżek
- kawa
- likier amaretto/może być inny alkohol
Tiramisu – sposób przygotowania:
- Zaczynamy od zaparzenia filiżanki mocnej kawy, do której dodajemy likier amaretto. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno.
- Serek mascarpone mieszamy z żółtkiem jajka i cukrem pudrem, a następnie delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną.
- Kawa powinna być lekko ciepła (zbyt ciepła spowoduje rozpadanie się biszkoptów, a zbyt zimna, że biszkopty nie będą dobrze nasączone). Biszkopty moczymy w kawie i układamy na prostokątnej blaszce/naczyniu.
- Po nałożeniu biszkoptów nakładamy masę z mascarpone i układamy kolejną warstwę biszkoptów, które również pokrywamy kremem.
- Tiramisu wstawiamy na kilka godzin do schłodzenia w lodówce. Przed podaniem należy posypać je kakao.
Najnowsze komentarze