Pages Menu
Categories Menu

Posted in Kotlety | brak komentarzy

Wegańskie i bezglutenowe pulpeciki z soczewicy z suszonymi pomidorami

Wegańskie i bezglutenowe pulpeciki z soczewicy z suszonymi pomidorami

Problemy z obiadem, który łatwo możemy zabrać ze sobą, np. do pracy? Kotleciki, pulpeciki i inne wspaniałości to coś, co z pewnością łatwo spakować, odgrzać i nic nam nie wycieknie, nie ma problemu z transportem, za to z dodatkiem ulubionego sosu, ziemniakami, ryżem, kaszą, czy makaronem możemy sprawić, że nasz lunch będzie naprawdę pyszny i zdrowy.

Pomysł na zrobienie coś z soczewicy i suszonych pomidorów chodził za mną od dawna, jednak nie mogłam się zdecydować na formę (pasztet, kotlety, pulpeciki, burgery, krem). Uwielbiam to połączenie smaków i ostatecznie zdecydowałam się na pulpeciki, do których domowy słodko-kwaśny ketchup pasował idealnie.

Pulpeciki z soczewicy i suszonych pomidorów – składniki:

  • soczewica zielona (1 szklanka przed ugotowaniem)
  • suszone pomidory w oleju (5 szt.)
  • świeża bazylia (kilka listków)
  • czosnek (2 ząbki)
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili
  • olej (ok. 1/4 szklanki)

Pulpeciki z soczewicy i suszonych pomidorów – sposób przygotowania:

  1. Soczewicę należy przepłukać i ugotować w dwóch szklankach wody do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Ugotowaną soczewicę studzimy, a jeśli w garnku znajduje się jeszcze woda, odlewamy ją.
  3. Do soczewicy dodajemy 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów oraz pokrojone suszone pomidory, posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Pulpeciki z soczewicy
  4. Formujemy w dłoniach kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pulpeciki z soczewicy
  5. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Pulpeciki z soczewicy - po upieczeniu

Pulpeciki idealnie smakują polane sosem pomidorowym. Doskonale komponują się zarówno z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą jak i same.

Przepis na:
recipe image
Nazwa potrawy
Pulpeciki z soczewicy z suszonymi pomidorami
Opublikowano
Czas przygotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.