Pages Menu
Categories Menu

Posted in Tarty | 1 komentarz

Bezglutenowa tarta z papryką

Bezglutenowa tarta z papryką

Nic tak nie poprawia humoru jak dobry posiłek, zjedzony w cudownym towarzystwie. Tarty to jeden z wypieków, który przygotowuję z największą chęcią, bo są proste, szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne, efektowne i co najważniejsze można je łączyć z najróżniejszymi składnikami i podawać je zarówno na słodko jak i na słono. Moja tarta paprykowa jest wypieczona z mąki kukurydzianej, dlatego jest przyjazna osobom na diecie bezglutenowej.

Bezglutenowa tarta paprykowa – składniki:

Ciasto na tartę:

  • mąka kukurydziana – 1,5 szklanki
  • masło – 110 g (w temperaturze pokojowej)
  • jajka – 1 szt.
  • szczypta soli

Farsz paprykowy:

  • papryka żółta, papryka zielona, papryka czerwona
  • czosnek – 2 ząbki
  • mozzarella (tarta) – 1 szklanka
  • 2 jajka
  • mleko – 2/3 szklanki
  • oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
  • bazylia świeża – kilka posiekanych listków
  • ser sałatkowy typu Favita
  • sól i pieprz

Bezglutenowa tarta paprykowa – sposób przygotowania:

  1. Mąkę kukurydzianą z masłem siekamy, a następnie dodajemy sól, jajko i ręcznie wyrabiamy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 20 minut.
  2. W tym czasie myjemy papryki, przecinamy wzdłuż na pół, wykrawamy i wyrzucamy środki, a papryki układamy na blaszce skórką do góry. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą, a następnie smarujemy dokładnie skórkę papryki oliwą z czosnkiem. Blaszkę z papryką wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20-30 minut (do momentu, kiedy zacznie się zwęglać).
  3. Ciasto na tartę wyciągamy z lodówki, wałkujemy i układamy w blaszce do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku (180 stopni) przez ok. 10 minut.
  4. Paprykę studzimy, cienko kroimy i wykładamy na podpieczoną tartę przekładając mozzarellą i serkiem sałatkowym.
  5. Mleko mieszamy z jajkami, dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz i zalewamy tartę. Wstawiamy ją ponownie do piekarnika na ok. 20-30 minut. Tarta wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Bezglutenowa tarta paprykowa
Podziel się przepisem!

1 komentarz

  1. Szczerze mówić tarta kojarzy mnie się z słodkim ciastem. Jeszcze nigdy u nas w domu nie piekliśmy z warzywami czy papryką – dzięki za przepis. Trzeba będzie wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.