Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami wpisały się już na stałe na listę potraw wigilijnych. Najczęściej towarzyszą barszczowi czerwonemu i stanowią smaczną, tradycyjną przekąskę na wigilijnym stole. Przygotowanie wigilijnych pasztecików nie jest trudne, ale wymaga poświęcenia im trochę czasu.
Składniki na ciasto na paszteciki:
- mąka – 3 szklanki
- margaryna – 125 g
- jajka – 1 sztuka
- drożdże – 25 g
- śmietana 18% – 0,5 szklanki
- płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz do pasztecików:
- kapusta kiszona – 50 dag
- prawdziwki (mogą być także pieczarki) – 50 dag
- cebula
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Ponadto:
- 1 jajko do wysmarowania pasztecików w celu ich zarumienienia
- łyżka mleka
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Paszteciki z kapustą i grzybami – sposób przygotowania:
- Kapustę odsączyć z soku, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować od czasu do czasu mieszając przez ok. 50 minut. Garnka z kapustą nie przykrywamy, aby kapusta nie zgorzkniała.
- Grzyby umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę obieramy, siekamy na drobno i szklimy na patelni z masłem. Dodajemy do niej grzyby i dusimy.
- Kiedy kapusta będzie już ugotowana, należy odlać z niej wodę dodać do niej usmażone grzyby z cebulą, przyprawić do smaku i wymieszać.
- Następnie zabieramy się za przygotowanie ciasta. W tym celu mieszamy drożdże ze śmietaną i odstawiamy na bok na ok. 10 minut.
- Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną margarynę w mniejsze kostki oraz sól i pieprz.
- Dodajemy jajko, drożdże wymieszane ze śmietaną i mieszamy, a następnie zabieramy się za ugniatanie rękoma.
- Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy na prostokąty, na środku których układamy farsz. Zawijamy i kroimy nożem na małe kawałki.
- Paszteciki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, a następnie smarujemy je po wierzchu roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
- Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez ok. 30-40 minut do złotego koloru.
Najnowsze komentarze