Tarta ze szpinakiem, jajkiem i serem pleśniowym
Wytrawna tarta to efektowne danie, które sprawdzi się zarówno na kolację, obiad czy serwowane jako przystawka. Bardzo prosta w przyrządzeniu i zawsze się udaje 😉 Odpowiednie ciasto do tarty powinno być kruche i dobrze wypieczone, a zarazem delikatne.
Składniki na ciasto do tarty:
- mąka – 500 g
- masło – 250 g
- 2 żółtka
- sól
- 100 ml wody
Składniki na farsz do tarty:
- rozdrobniony szpinak (może być mrożony) – 500 g
- masło – 2 łyżki
- twaróg półtłusty – 250 g
- ser pleśniowy, np. Rokpol – 250 g
- jajka – 6 szt. (1 do farszu, pozostałe ugotować na twardo)
- czosnek – 2 ząbki
- sól i pieprz
Tarta ze szpinakiem, serem pleśniowym i jajkiem – sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy masło i siekamy aż do wymieszania składników.
- Dodajemy żółtka jajek, wodę, sól i zagniatamy ciasto rękoma.
- Ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy obie do lodówki na 20-30 minut
- W tym czasie rozmrażamy szpinak, odlewamy z niego wodę i mieszamy z roztopionym masłem i jajkiem.
- Do szpinaku wkruszamy ser pleśniowy i twaróg. Przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy również sól i pieprz. Całość mieszamy.
- Jedną część ciasta zagniatamy i rozwałkowujemy, a następnie wykładamy na blaszkę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 10-20 minut (w zależności od grubości ciasta) w temperaturze 200 stopni C.
- Po upieczeniu spodu, nakładamy na niego farsz szpinakowy, a następnie wciskamy w niego ugotowane na twardo jajka.
- Rozwałkowujemy drugą część ciasta, przykrywamy nią tartę z góry i także nakłuwamy widelcem.
- Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 40-50 minut.
Najnowsze komentarze