Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted in Dania główne | brak komentarzy

Sushi w domu, czyli robimy domowe Maki

Sushi w domu, czyli robimy domowe Maki

Jak zaskoczyć przyjaciół, którzy przychodzą w gości i chcesz przygotować coś specjalnego? Zrób domowe sushi, jest smaczne i nie wymaga wiele pracy. Jest za to bardzo efektowne, dlatego przygotowując to danie na pewno zrobisz wrażenie na znajomych.  Kluczem dobrego sushi jest dobrze przygotowany ryż i świeża ryba, dlatego szczególnie zadbaj o to, aby te produkty były wysokiej jakości.

Składniki na sushi maki:

  • ryż do sushi (krótkoziarnisty, klejący się)
  • ocet ryżowy
  • nori (prasowane algi)
  • wasabi (zielony, bardzo ostry chrzan)
  • sos sojowy
  • łosoś (nie kupuj go w markecie)
  • awokado (powinno być miękkie, ale nie może być zbyt miękkie)

Z rzeczy, które ułatwią przygotowanie sushi, warto mieć matę bambusową do zwijania maki, miseczkę z wodą do maczania palców, bardzo ostry nóż oraz oczywiście pałeczki do jedzenia sushi.

Sushi maki – sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotowujemy sos do ryżu. Na 1/2 kg ryżu należy przygotować w rondelku 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru i szczyptę soli. Całość mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, ale nie gotujemy. Po wymieszaniu się składników, sos odstawiamy na bok.
  2. Jak wspomniałam ryż to najważniejsza część zabawy. Ryż należy płukać pod bieżącą wodą do momentu aż woda stanie się przejrzysta (tutaj przydaje się cierpliwość). Gdy dojdziemy do tego momentu, pozostawiamy ryż na 30 minut w wodzie. Następnie płuczemy go już ostatni raz i nalewamy wody w proporcjach 1:1.2 (ryż:woda). Najlepiej jeżeli użyjemy do tego wody mineralnej. Ryż gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut aż woda całkiem odparuje. Ryż mieszamy, na początku trochę częściej. Gdy ryż się ugotuje, odstawiamy garnek z ryżem pod przykryciem na ok. 15 minut, następnie przekładamy ryż do miski (najlepiej drewnianej). Ryż polewamy wcześniej przygotowanym sosem i odstawiamy do ostygnięcia. Sushi Maki - Ryż
  3. Przed przystąpieniem do robienia maki, upewnijmy się, że ryż już wystygł. Awokado obieramy ze skóry, kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Z ryby (w tym wypadku łososia) bardzo delikatnie wykrawamy skórę, która nie weźmie udziału w potrawie. Składniki na sushi kroimy na porcje na początku, co pozwoli nam zaoszczędzić czas później. Sushi Maki - AwokadoSushi Maki - łosoś
  4. Kładziemy matę bambusową a na niej rozkładamy nori. Na 2/3 powierzchni nori układamy cienko ryż (mogą być prześwity). W połowie części ryżu zaczynamy układać awokado i łososia. Na palec nakładamy odrobinę wasabi i smarujemy nim brzeg nori (ten bez ryżu). Sushi Maki
  5. Zwijamy matę od dołu dociskając matę do ryżu, co pozwoli na sklejenie maki. Ostrym nożem kroimy na niewielkie porcje, które można spożyć “na raz”. Sushi Maki - zwijanie nori Sushi Maki
Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.