Pyszna zapiekanka makaronowa z brokułem i kalafiorem
Pyszna i szybka w przygotowaniu, taka jest zapiekanka makaronowa, którą ostatnio przyrządziłam. Dotychczas unikałam zabawy z zapiekankami, gdyż wydały mi się trudnym i czasochłonnym wyzwaniem. Szybko jednak zaprzyjaźniłam się z zapiekankami makaronowymi po przygotowaniu tej. Jest lekka, więc możemy przyrządzić ją zarówno na obiad jak i romantyczną kolację. Zapiekanka na stole prezentuje się fantastycznie, dlatego też będzie idealna na spotkania z przyjaciółmi.
Zapiekanka makaronowa z brokułem i kalafiorem – składniki
- makaron – ja użyłam bezglutenowych świderków
- mały brokuł
- mały kalafior
- pomidorki koktajlowe
- mozzarella
- śmietana 30%, ok. 400 ml
- ser żółty, najlepiej jakiś twardy
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- świeża bazylia
Zapiekanka makaronowa z brokułem i kalafiorem – sposób przygotowania:
- Makaron, brokuła i kalafior gotujemy osobno w osolonej wodzie. Brokuł i kalafior należy także podzielić na małe różyczki.
- Śmietankę kremówkę miksujemy z jajkami, pieprzem oraz solą.
- Ser żółty ścieramy na tarce, a mozzarellę kroimy w kosteczkę, pomidorki kroimy na połówki.
- Makaron układamy na spodzie naczynia do zapiekania, wylewamy na niego sos, wrzucamy różyczki kalafiora i brokuła, pomidorki koktajlowe, mozzarellę, część żółtego sera i wszystko mieszamy dwiema łyżkami. Następnie wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera i wstawiamy do piekarnika.
- Zapiekankę makaronową pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut. Można także piec przez 10-15, a następnie włączyć grilla na chwilę w piekarniku, aby podpiec zapiekankę od góry
- Po upieczeniu zapiekankę posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Smakuje jeszcze lepiej gdy dołączymy do niej sałtkę typu greckiego oraz kieliszek czerwonego wytrawnego wina.
Najnowsze komentarze