Zupa krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym czyli pomidorowa w nowym wydaniu
O tym, że uwielbiam pomidorową pisałam już nie raz. Za każdym razem szukam jednak jej innego oblicza, dodaję różne składniki i tak za każdym razem powstają unikalne zupy pomidorowe – jedne lepsze inne słabsze, ale dzisiaj chcę się z wami podzielić bardzo smaczną pomidorówką w postaci delikatnego kremu z nutą kokosa.
Zupa krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym – składniki:
- włoszczyzna
- 3 ziemniaki
- pomidory – 1 kg
- czosnek – 2-3 ząbki
- oliwa z oliwek
- mleczko kokosowe – 2 duże puszki (jeśli robicie na mniejszej ilości bu
- przyprawy: papryka słodka, chilli, sól, pieprz
- grzanki lub mozzarella jako dodatek do gotowej zupy
Zupa krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym – sposób przygotowania:
- Umytą i obraną włoszczyznę gotujemy pod przykryciem do miękkości w ok. 3-4 szklankach wody. Pod koniec gotowania wrzucamy także obrane ziemniaki.
- W tym czasie pomidory myjemy i nacinamy krzyżykiem, a następnie przelewamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie wszystkie kroimy na mniejsze części i wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni i dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Gdy warzywa z bulionu będą już ugotowane wyjmujemy je, zieleninę wyrzucamy, a marchewki, ziemniaki, pietruszkę, seler oraz uduszone pomidory blendujemy na gładki krem.
- Wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.
- Podajemy z mozzarellą pokrojoną w kostkę, grzankami lub zajadamy bez dodatków.
Przepis na:
Nazwa potrawy
Zupa krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym
Opublikowano
Czas przygotowania
Najnowsze komentarze