Banalnie proste i niezwykle pyszne bezglutenowe rafaello (pralinki)
Wyjątkowy przepis, który zaspokoi każdego bezglutenowego łakomczucha. Od razu uprzedzam, pralinki rafaello, które przygotowałam z dietą nie mają nic wspólnego, gdyż są mocno kaloryczne. Ale jakie pyyyyszne! Musicie spróbować, bo przepis jest prosty, a uśmiech „bezglutka” bezcenny 🙂
Prace nad masą najlepiej zacząć jeszcze wieczorem wcześniejszego dnia, dzięki temu rano możemy zabierać się za lepienie kulek. Z poniższego przepisu powinno wyjść ok. 50-55 kuleczek (w zależności od wielkości).
Bezglutenowe rafaello (pralinki) – składniki:
- mleczko skondensowane słodzone – ok. 500 g (niecała puszka)
- biała czekolada – 100 g (często jest to cała tabliczka)
- migdały blanszowane – ok. 50 sztuk
- wiórki kokosowe – 250 g do masy i trochę do obtoczenia kuleczek
Bezglutenowe rafaello (pralinki) – sposób przygotowania:
- Czkoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą).
- W osobnym naczyniu mieszamy mleczko skondensowane i wiórki kokosowe. Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę. Masę dokładnie mieszamy, studzimy i odstawiamy do lodówki na całą noc.
- Łyżeczką nabieramy masy, formujemy kuleczkę i w jej środek wciskamy migdała. Na końcu obtaczamy ją we wiórkach kokosowych. Lepimy wszystkie praliny, a na końcu wstawiamy je jeszcze do lodówki na 15 minut i gotowe 🙂 Smacznego

Najnowsze komentarze