Pizza bezglutenowa
Masz bezglutenowca wśród swoich bliskich lub znajomych i chcesz zrobić mu niespodziankę? Przygotuj domową pizzę wykorzystując mąkę bez glutenu. Przyznaję, że nieco obawiałam się eksperymentu, bo nigdy wcześniej nie piekłam z takiej mąki i nie wiedziałam jaki będzie efekt. Miło się zaskoczyłam, bo ciasto urosło znacznie lepiej niż ze zwykłej mąki pszennej i uważam, że pizza przez to była smaczniejsza niż klasyczna. Dodatki można dobrać takie, które najbardziej lubimy, jednak zwróćmy uwagę na to, aby były odpowiednie dla osób cierpiących na celiakię.
Pizza bezglutenowa – składniki:
Ciasto na pizzę bez glutenu (2 placki):
- mąka bezglutenowa (ja wykorzystałam mąkę Schar Bread-Mix – Mix B) – 1,5 szklanki
- mleko (300-350 ml)
- drożdże (pół kostki)
- sól
Dodatki do pizzy:
- papryka czerwona (2 sztuki)
- cebula (2 sztuki)
- pieczarki (500 g)
- oliwki zielone
- kukurydza w puszce
- ser żółty
- koncentrat pomidorowy
- sól, cukier, zioła prowansalskie
- łyżka oliwy
Pizza bezglutenowa – sposób przygotowania:
- Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i wkruszamy drożdże. Mleko delikatnie podgrzewamy i dolewamy do miski. Dokładnie mieszamy, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- W czasie wyrastania ciasta na spód pizzy, przygotowujemy sos pomidorowy i składniki do dodatków.
- Koncentrat pomidorowy mieszamy z odrobiną wody, cukrem, solą i ziołami prowansalskimi. Nie powinien być zbyt gęsty.
- Cebulę obieramy, pieczarki myjemy i kroimy (cebulę w półkrążki, a pieczarki w plasterki). Pokrojoną cebulę i pieczarki wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i dusimy na małym ogniu.
- Paprykę myjemy i kroimy na cienkie paski pokrojone na mniejsze cząstki. Oliwki odlewamy z zalewy i kroimy na połówki. Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
- Gdy ciasto już wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy dodając jeszcze odrobinę mąki bezglutenowej. Po wyrobieniu, ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy jedną na cienki placek.
- Blachę należy delikatnie nasmarować oliwą i ułożyć na niej rozwałkowany placek pizzy.
- Pizzę smarujemy najpierw sosem, następnie delikatnie podsypujemy serem i później układamy resztę składników. Na końcu zasypujemy serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 20-25 minut.
Najnowsze komentarze