Przyrządzamy alpejskie danie raclette
Raclette to danie kuchni szwajcarskiej, ale popularne jest w innych krajach w rejonach alpejskich (np. we Francji). Przygotowuje się je ze specjalnego półtwardego sera raclette i zapieka z różnymi dodatkami, najczęściej z ziemniakami na niewielkich patelenkach. W średniowieczu do zapiekania raclette używano rozgrzanych kamieni, dziś można nabyć specjalny grill do raclette. Sposobów na przyrządzenie potrawy jest wiele, my przygotowaliśmy klasyczną, najbardziej podstawową wersję raclette.
Raclette – składniki:
- ziemniaki (4-5 średniej wielkości)
- ser raclette (można kupić w Almie)
- mieszanka sałat z rucolą
- boczek (2 plasterki)
- oliwa z oliwek
- oliwki zielone
- sok z cytryny (odrobina)
- sól, pieprz (świeżo zmielony), zioła prowansalskie
Sposób przygotowania raclette:
- Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
- Do niewielkiego naczynia do zapiekania układamy ugotowane i pokrojone w plasterki ziemniaki i układamy na wierzch ser raclette, tak, aby dokładnie zakryć ziemniaki.
- Ziemniaki z serem zapiekamy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
- W czasie, kiedy raclette się zapieka w piekarniku, przygotowujemy sałatkę. W tym celu, wysypujemy do miski mix sałat z rucolą, dodajemy oliwki pokrojone na połówki oraz podsmażone 2 plasterki boczku. Polewamy dressingiem przygotowanym z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
- Raclette po upieczeniu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje z lampką wina. My preferujemy chardonnay, ale z bordeaux też smakowałoby zapewne wyśmienicie.
Najnowsze komentarze