Nietypowe spaghetti (wegetariańskie)
Lubię eksperymentować w kuchni, poznawać nowe smaki i zapachy oraz testować różne produkty. Niedawno wpadłam na pomysł zrobienia nietypowego spaghetti w wersji wegetariańskiej, gdyż zamiast mielonego mięsa chciałam użyć granulatu sojowego. Dotychczas używałam go jedynie do kotletów, tym razem chciałam wykorzystać go do czegoś innego. I udało się, wegetariańskie spaghetti wyszło naprawdę świetne i zasmakuje zarówno jaroszom jak i osobom mięsnym.
Składniki:
- cebula – 2 szt. średniej wielkości
- granulat sojowy – 3-4 łyżki
- 2 pomidory – średniej wielkości (mogą być z puszki)
- makaron do spaghetti
- ewentualnie koncentrat pomidorowy (1 łyżeczka)
- sól i pieprz do smaku
Spaghetti – sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię i smażymy na oleju.
2. Do cebuli wrzucamy granulat sojowy i smażymy na małym ogniu.
3. Pomidory (jeżeli mamy świeże a nie z puszki), nacinamy i zalewamy wrzątkiem, a następnie zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w kostkę. Całość, łącznie z sokiem wrzucamy na patelnię z pozostałymi składnikami.
4. Do sosu dolewamy wody i dusimy aż granulat będzie miękki.
5. Jeżeli w sosie brakuje nam smaku pomidorów, można pokusić się o łyżkę koncentratu.
6. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
7. Makaron gotujemy, następnie przelewamy zimną wodą i podajemy z sosem do spaghetti.
Najnowsze komentarze