Prosty przepis na sos tzatziki
Sos tzatziki pochodzi z Grecji, gdzie podaje się go do dań smażonych, pieczonych i grillowanych jako przystawka. Jego smak faktycznie kojarzy się z ciepłymi miejscami, jogurt z ogórkami ma tutaj funkcję orzeźwiającą, a czosnkowy smak, nadaje wszystkim potrawom wyrazistość. Warto również wspomnieć o zdrowotnej funkcji sosu, która dzięki obecności czosnkowi nie poddawanemu obróbce termicznej zachowuje swój antybakteryjny charakter i pomaga w leczeniu przeziębień i infekcji.
Sos tzatziki – składniki:
- jogurt bałkański lub jakikolwiek inny gęsty jogurt
- czosnek (2-3 ząbki)
- ogórek długi (2 sztuki)
- sól i pieprz do smaku
Sos tzatziki – sposób przygotowania:
- Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych okrągłych oczkach, następnie solimy i odstawiamy, żeby puściły wodę.
- Wodę odlewamy, a do ogórków dodajemy kubek gęstego jogurtu i przeciskamy czosnek przez praskę.
- Sos tzatziki solimy i pieprzymy do smaku, możemy także dodać odrobinę świeżego koperku. Całość mieszamy i przekładamy do miseczki.
Najnowsze komentarze