Pages Menu
Categories Menu

Posted in Dania główne | brak komentarzy

Naleśniki ze szpinakiem i serem (bezglutenowe)

Naleśniki ze szpinakiem i serem (bezglutenowe)

Gdy masz już dość jedzenia naleśników na słodko z dżemem, polecamy naleśniki wytrawne z farszem szpinakowym. Są bardzo sycące i przede wszystkim przepyszne 🙂 Naleśniki ze szpinakiem wymagają odrobiny czasu na przygotowanie, głównie na wysmażenie, czego zapewne większość z nas nie lubi, jednak wystarczy odrobina cierpliwości, a na naszym stole znajdzie się naprawdę smaczne danie.

Bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i serem – składniki:

Ciasto na naleśniki wytrawne

  • mąka mehl-farine – 220g
  • jajka (1 szt.)
  • mleko (0,5 l)
  • woda gazowana (ok. 0,3l do rozcieńczania ciasta)
  • sól

Farsz szpinakowo-serowy

  • szpinak zmielony (1 opakowanie)
  • twaróg półtłusty (1 opakowanie)
  • czosnek (1-2 ząbki)
  • cebula (1 mała)
  • sól, pieprz

Bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i serem – sposób przygotowania:

  1. Mąkę, mleko i jajko miksujemy, dodajemy odrobinę soli i gazowanej wody i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
  2. W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulkę, a następnie szklimy ją na patelni z oliwą.
  3. Do zeszklonej cebulki wrzucamy szpinak, przeciskamy czosnek przez praskę i chwilę smażymy, aż nadmiar wody wyparuje.
  4. Na końcu zmniejszamy gaz i wkruszamy twaróg do szpinaku. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Gdy ciasto już „odpocznie” wyciągamy je z lodówki, rozrzedzamy je wodą gazowaną i smażymy naleśniki na patelni. Naleśniki ze szpinakiem
  6. Farsz nakładamy na połowę usmażonego naleśnika i zwijamy zaczynając od strony z farszem do strony bez farszu. Naleśniki ze szpinakiem i serem
  7. Naleśniki można podawać także z dipem czosnkowym, ale również bez dipu smakują doskonale 🙂
Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.