Zupa krem z kukurydzy z fetą
Jak już zapewne zauważyliście, bardzo lubimy kremy warzywne 🙂 Dla urozmaicenia dziś przygotowaliśmy krem z kukurydzy, który ma piękny żółty kolor i jest bardzo smaczny i sycący, a na dodatek wzbogaciliśmy go o fetę, która doskonale wkomponowała się w słodki smak kukurydzy i sprawiła, że krem nie stał się mdły.
Zupa krem z kukurydzy z fetą – składniki:
- pietruszka (korzeń)
- por (jasna część)
- kukurydza (2 puszki)
- 800 ml wody
- feta (pół kostki)
- 2 łyżki oliwy
- pieprz, ewentualnie sól do smaku
Zupa krem z kukurydzy z fetą – sposób przygotowania:
- Por i pietruszkę myjemy i obieramy, a następnie kroimy na drobno i podsmażamy na oliwie w garnku.
- Wlewamy wodę i gotujemy ok. 10-15 minut.
- Następnie odsączamy kukurydzę i wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 15-20 minut.
- Zdejmujemy zupę z gazu i wkruszamy fetę oraz doprawiamy. Mielimy blenderem na gładką masę.
- Krem z kukurydzy można podawać z grzankami lub krakersami.
Krem z kukurydzy i fety jest przyjazny wegetarianom oraz osobom na diecie bezglutenowej (wówczas podajemy bez grzanek lub krakersów).
Najnowsze komentarze