Szarlotka bezglutenowa na kruchym cieście
Tak naprawdę chciałam zrobić bezglutenową szarlotkę a’la tartę, a zamiast zwyczajnie porozrzucanych jabłek, spróbować opcję z musem jabłkowym. Eksperyment był strzałem w dziesiątkę i wyszło ponad oczekiwania. Szarlotka najlepiej smakuje podana na ciepło z bitą śmietaną i lodami.
Szarlotka bezglutenowa na cienkim cieście – składniki:
Ciasto na tartę:
- mąka bezglutenowa Schar Bread-Mix – Mix B (190 g – 1,5 szklanki)
- masło (110 g, masło powinno być dobrego gatunku i mieć pokojową temperaturę)
- jajka (1 sztuka)
- cukier (0,5 szklanki)
Mus jabłkowy:
- jabłka (ok. 1,5 kg)
- cynamon
- goździki
- ewentualnie cukier (to zależy od poziomu kwasowości jabłek, ja nie użyłam, bo miałam słodkie jabłka)
- woda (1-2 szklanki)
Szarlotka bezglutenowa na kruchym cieście – sposób przygotowania:
- Masło z mąką siekamy nożem do połączenia, dodajemy jajko i cukier i zagniatamy dłońmi. Gdy ciasto będzie już dobrze ugniecione zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy mus. Jabłka należy dokładnie umyć i obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części, bądź plastry.
- Jabłka wrzucamy do garnka zalewamy szklanką wody i dusimy na małym ogniu. Gdy zauważamy, że cała woda wyparowała i grozi przypaleniem, należy wlać drugą szklankę wody i gotować pod przykryciem, aż jabłka się całkiem nie rozpadną.
- Gdy jabłka już się rozpadły, przyprawiamy, cynamonem, goździkami i cukrem jeśli mamy kwaśniejsze jabłka. Jabłka miksujemy blenderem na gładki mus i odstawiamy.
- Ciasto na tartę wyciągamy z lodówki, rozwijamy, rozkładamy na stolnicy, odcinamy ok. 1/3 i wałkujemy większą część do wielkości blaszki na tartę.
- Ciasto układamy w foremce, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.
- Po podpieczeniu spodu, wyciągamy tartę z piekarnika, wykładamy na nią mus jabłkowy.
- Pozostałą część kruchego ciasta wyrabiamy rękoma i rolujemy na cienkie paski, które układamy w wybrany przez nas kształt, np. w kratkę, serduszko itd.
- Tartę wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut i pieczemy w 180 stopniach C.
- Szarlotkę podajemy posypaną cukrem pudrem i ozdobioną bitą śmietaną oraz lodami.
Upiekłam, rewelacyjnie prosta i smaczna. Mus miałam swój, w słoiczku, a następnym razem zrobię z wiśniową konfiturą 🙂
Dziękuję za przepis i inspirację 🙂