Tahini, czyli domowa pasta sezamowa
Tahini to pasta przygotowywana z nasion sezamu. Jest popularna w kuchni azjatyckiej i jest cenny składnikiem wielu potraw. Może być używana do sosów, np. jest głównym składnikiem hummusu lub słodyczy jak chałwa czy w wypiekach o chałwowym posmaku i aromacie. Tahini można kupić, jednak jest dość trudno dostępna, a w sumie jej zrobienie w domu jest bardzo proste. Przygotowaną przez siebie pastę możemy przechowywać w słoiczku nawet przez kilka miesięcy.
Tahini (pasta sezamowa) – składniki:
- sezam łuskany – 2 i 2/3 szklanki (ok. 2,5 opakowań po 200 g)
- nieco ponad 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Tahini (pasta sezamowa) – sposób przygotowania:
- Sezam wysypujemy na dużą, suchą blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 10-15 minut. Dobrze jest od czasu do czasu przemieszać sezam na blaszce. Sezam będzie gotowy, jeśli jego kolor będzie lekko zarumieniony, ale nie złoty czy brązowy, więc musimy śledzić sytuację na bieżąco.
- Po uprażeniu sezamu, wyciągamy go z piekarnika, studzimy, przesypujemy do miski z olejem i blendujemy.
- Tahini będzie gotowe, gdy wszystkie ziarna sezamu zostaną dokładnie zmielone i uzyskamy konsystencję pasty.
Uwaga: Sezamu nie musimy prażyć w piekarniku. Możemy to zrobić także na suchej patelni.
Ja sobie tahini kupiłam, i teraz się zastanawiam, co z nią zrobić 🙂
#Gin na dniach zaprezentujemy kilka super pomysłów z wykorzystaniem tahini, więc przypadkiem się go nie pozbywaj 😉