Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki to jeden z moich ulubionych sposobów konsumowania ziemniaków. Mogą być traktowane jako dodatek do dania głównego, ale także stanowić mogą osobny posiłek, np. podawany z sosem tzatziki lub jakimś smakowitym dipem.
Pieczone ziemniaki – składniki:
- ziemniaki (1 kilogram)
- oliwa z oliwek (5 łyżek)
- przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, kurkuma, curry, lubczyk
Pieczone ziemniaki – przygotowanie:
- Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić na drobniejsze kawałeczki.
- Do miski wlewamy oliwę z oliwek i wsypujemy przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy.
- Cząstki ziemniaków wrzucamy do miski z przyprawami, mieszamy, aż do ich równomiernego pokrycia się oliwą z przyprawami.
- Ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut (zależnie od piekarnika), przy czym przez pierwsze 20 minut w temperaturze 250 stopni, a ostatnie 10 minut w temperaturze 190 stopni (o ile ziemniaki będą już zarumienione).
Uwaga: Niektórzy przed pieczeniem podgotowują ziemniaki, jednak według nas nie jest to konieczne i polecamy przyrządzić według naszego przepisu, co oszczędzi nam czas, a nie pogorszy smaku.
Przyklejenie się to znak, że nie były jeszcze wystarczająco przypieczone. Polecamy pod koniec pieczenia otworzyć piekarnik w celu sprawdzenia zarumienienia ziemniaczków. Należy je wkładać od razu do nagrzanego piekarnika. Czasem warto odczekać kilka chwil po otwarciu piekarnika, a przed wyjęciem ziemniaczków, żeby ostygły – wtedy lepiej odchodzą od folii.
OK, to moze jeszcze dam im szansę. 🙂 Dziękuję za odpowiedź!
Właśnie tak – z ziołami prowansalskimi uwielbiam najbardziej lub jeszcze z dodatkiem czosnku lub polanym sosem śmietanowo czosnkowym – lepsze takie ziemniaki niż jakiekolwiek chipsy – dziękuje 🙂