Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Desery, Przepisy kulinarne | brak komentarzy

Banalnie proste i niezwykle pyszne bezglutenowe rafaello (pralinki)

Banalnie proste i niezwykle pyszne bezglutenowe rafaello (pralinki)

Wyjątkowy przepis, który zaspokoi każdego bezglutenowego łakomczucha. Od razu uprzedzam, pralinki rafaello, które przygotowałam z dietą nie mają nic wspólnego, gdyż są mocno kaloryczne. Ale jakie pyyyyszne! Musicie spróbować, bo przepis jest prosty, a uśmiech „bezglutka” bezcenny 🙂

Prace nad masą najlepiej zacząć jeszcze wieczorem wcześniejszego dnia, dzięki temu rano możemy zabierać się za lepienie kulek. Z poniższego przepisu powinno wyjść ok. 50-55 kuleczek (w zależności od wielkości).

Bezglutenowe rafaello (pralinki) – składniki:

  • mleczko skondensowane słodzone – ok. 500 g (niecała puszka)
  • biała czekolada – 100 g (często jest to cała tabliczka)
  • migdały blanszowane – ok. 50 sztuk
  • wiórki kokosowe – 250 g do masy i trochę do obtoczenia kuleczek

Bezglutenowe rafaello (pralinki) – sposób przygotowania:

  1. Czkoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą).
  2. W osobnym naczyniu mieszamy mleczko skondensowane i wiórki kokosowe. Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę. Masę dokładnie mieszamy, studzimy i odstawiamy do lodówki na całą noc.
  3. Łyżeczką nabieramy masy, formujemy kuleczkę i w jej środek wciskamy migdała. Na końcu obtaczamy ją we wiórkach kokosowych. Lepimy wszystkie praliny, a na końcu wstawiamy je jeszcze do lodówki na 15 minut i gotowe 🙂 Smacznego

Bezglutenowe rafaello

Przepis na:
recipe image
Nazwa potrawy
Bezglutenowe rafaello (pralinki)
Opublikowano
Czas przygotowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.