Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Ciasta, Przepisy kulinarne | brak komentarzy

Bezglutenowe muffinki dyniowe

Bezglutenowe muffinki dyniowe

Zostały wam jeszcze jakieś dynie po halloween? A może zachomikowaliście trochę dyni w zamrażarce? Znam fajny sposób na spożytkowanie jej i na dodatek osłodzenie sobie dnia wspaniałymi korzennymi muffinkami z dynią. Muffinki są bezglutenowe, więc zachwycą się nimi także „bezglutenki”. Są wilgotne w środku i przepięknie pachną, więc szykujcie się, że przyciągną wielu amatorów.

Bezglutenowe muffinki dyniowe – składniki:

(Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową)

  • 140 g masła
  • 2,5 szklanki mąki ryżowej bezglutenowej
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/3 szklanki kefiru
  • 1 szklanka puree z dyni (dynię należy upiec w piekarniku aż do miękkości i zblendować)
  • 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru
  • 2 jajka

Bezglutenowe muffinki dyniowe – składniki:

  1. Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, gałkę muszkatołową i przyprawę korzenną należy wymieszać w misce i odstawić.
  2. W drugim naczyniu puree z dyni mieszamy z kefirem i odstawiamy.
  3. W kolejnym kroku ucieramy mikserem masło z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy jajka i miksujemy jeszcze chwilę.
  4. W tym kroku odstawiamy mikser na bok i bierzemy drewnianą szpatułkę, którą będziemy mieszać składniki. Do masła, cukru i jajek dodawać naprzemiennie składniki suche i puree z dyni z kefirem i delikatnie mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.
  5. Foremkę do muffinków wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasta do ok. 1/2 papilotki (to taka bezpieczna wersja, jeśli ktoś chce wyższe i się nie boi to można do 2/3 wysokości). Wierzch muffinków posypujemy niewielką ilością brązowego cukru.
  6. Muffinki dyniowe pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut do suchego patyczka.

Bezglutenowe Muffinki Dyniowe

Bezglutenowe muffinki dyniowe

Bezglutenowe muffinki dyniowe

Składniki:

Przepis na:
recipe image
Nazwa potrawy
Bezglutenowe muffinki dyniowe
Opublikowano
Czas przygotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.