Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Przepisy kulinarne | 2 komentarzy

Tahini, czyli domowa pasta sezamowa

Tahini, czyli domowa pasta sezamowa

Tahini to pasta przygotowywana z nasion sezamu. Jest popularna w kuchni azjatyckiej i jest cenny składnikiem wielu potraw. Może być używana do sosów, np. jest głównym składnikiem hummusu lub słodyczy jak chałwa czy w wypiekach o chałwowym posmaku i aromacie. Tahini można kupić, jednak jest dość trudno dostępna, a w sumie jej zrobienie w domu jest bardzo proste. Przygotowaną przez siebie pastę możemy przechowywać w słoiczku nawet przez kilka miesięcy.

Tahini (pasta sezamowa) – składniki:

  • sezam łuskany – 2 i 2/3 szklanki (ok. 2,5 opakowań po 200 g)
  • nieco ponad 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Tahini (pasta sezamowa) – sposób przygotowania:

  1. Sezam wysypujemy na dużą, suchą blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 10-15 minut. Dobrze jest od czasu do czasu przemieszać sezam na blaszce. Sezam będzie gotowy, jeśli jego kolor będzie lekko zarumieniony, ale nie złoty czy brązowy, więc musimy śledzić sytuację na bieżąco. Tahini - prażenie sezamu
  2. Po uprażeniu sezamu, wyciągamy go z piekarnika, studzimy, przesypujemy do miski z olejem i blendujemy.
  3. Tahini będzie gotowe, gdy wszystkie ziarna sezamu zostaną dokładnie zmielone i uzyskamy konsystencję pasty.

Uwaga: Sezamu nie musimy prażyć w piekarniku. Możemy to zrobić także na suchej patelni.

Tahini-pasta-sezamowa Tahini---pasta-sezamowa2

Przepis na:
recipe image
Nazwa potrawy
Tahini
Opublikowano
Czas przygotowania

2 komentarze

  1. Ja sobie tahini kupiłam, i teraz się zastanawiam, co z nią zrobić 🙂

    • #Gin na dniach zaprezentujemy kilka super pomysłów z wykorzystaniem tahini, więc przypadkiem się go nie pozbywaj 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.