Zupa krem z brokułów i szpinaku
Dziś prezentujemy kolejny przepis na krem z brokułów. Tym razem do brokułów dodaliśmy szpinak i mascarpone co sprawia, że zupa zupełnie różni się smakiem od naszego poprzedniego przepisu na krem z brokułów, groszku i fety.
Zupa krem z brokułów i szpinaku – składniki
- bulion warzywny
- por (1/4)
- ziemniaki (ok. 200-300 g)
- brokuły (250 g)
- szpinak (250 g, może być z mrożonki)
- mascarpone (2 łyżki)
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
Zupa krem z brokułów i szpinaku – sposób przygotowania
- Do garnka wlewamy trochę oliwy. Gdy oliwa będzie już rozgrzana, wrzucamy na nią pokrojonego pora i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki, solimy, przykrywamy i smażymy jeszcze przez kilka minut.
- Następnie wlewamy bulion warzywny, gotujemy. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz. Kolejnym krokiem będzie dodanie szpinaku i brokułów i ponowne zagotowanie pod przykryciem. Gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.
- Zmniejszamy ogień pod garnkiem i dodajemy mascarpone. Całość miksujemy na gładki krem blenderem.
Najnowsze komentarze