Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane są jednym z popularniejszych dań na polskich stołach. Smakują wyśmienicie zarówno bez żadnych dodatków jak i w połączeniu z różnymi sosami. Dziś przedstawiamy nasz sposób na placki podawane z sosem pieczarkowym.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym składniki:
- ziemniaki – 1 kg
- pieczarki – 1 kg
- cebula – 1 mała
- mąka ziemniaczana
- 2 jajka
- olej
- śmietana 12%
- koperek świeży
- sól, pieprz
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym – sposób przygotowania:
- Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
2. Pieczarki należy umyć i odkroić trzonki i pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i całość wrzucić na patelnię. Dusić ok. 15-20 minut.
3. Następnie dolewamy szklankę wody z wymieszaną łyżką mąki ziemniaczanej.
4. Na końcu do sosu dodajemy 2 łyżki śmietany, posiekany koperek, sól i pieprz.
5. Do startych i odsączonych z wody i skrobi ziemniaków, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, jajka, sól, pieprz i mieszamy.
6. Placki formujemy na rozgrzanym oleju i smażymy na złocisty kolor.
7. Placki podajemy z sosem pieczarkowym.
Najnowsze komentarze