Penne z sosem szpinakowo-pieczarkowym z serem camembert
Penne z sosem szpinakowo-pieczarkowym i camembertem zachwyci nawet mięsożerców, chociaż w daniu mięsa nie znajdziemy. Pyszne, sycące i na dodatek robi się w kilka chwil, mowa o sosie szpinakowo-pieczarkowym. Kiedyś do sosu dodawałam jajko, później jednak stwierdziłam, że camembert będzie lepszym rozwiązaniem i jest 🙂
Penne z sosem szpinakowo-pieczarkowym – składniki:
- szpinak rozdrobniony (1 paczka), najlepiej go rozmrozić
- pieczarki (250-300 g)
- śmietana (mały kubek śmietany 18%)
- camembert
- makaron penne
- czosnek (2 ząbki)
- sól, pieprz
Penne z sosem szpinakowo-pieczarkowym – sposób przygotowania:
- Pieczarki należy umyć i pokroić w plasterki, a plasterki na połówki, następnie podsmażyć na patelni.
- Szpinak należy podgotować i dorzucić do niego usmażone pieczarki.
- Do szpinaku z pieczarkami dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę dusimy.
- Wlewamy kubek śmietany, a camemberta kroimy w kostkę i również wrzucamy do sosu.
- Na końcu solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.
- Pozostało ugotować makaron. Do gotującej się, osolonej wody wsypujemy makaron penne i gotujemy tyle ile mamy wskazane na opakowaniu. Po ugotowaniu, makaron przelewamy zimną wodą, wykładamy na miskę bądź talerz i nakładamy na niego sos szpinakowo-pieczarkowy.
Najnowsze komentarze