Warzywa z grilla z mozzarellą
Grill nie zawsze musi kojarzyć się z kaszanką, karkówką czy smażoną kiełbasą. Już niedługo rozpoczniemy na nowo sezon grillowy na powietrzu, w związku z tym na rozgrzewkę proponujemy warzywa z domowego grilla zapiekane w piekarniku z mozzarellą, które uszczęśliwią także osoby na diecie wegetariańskiej czy bezglutenowej.
Warzywa z grilla z mozzarellą – składniki
- cukinia
- pomidory (2 szt.)
- papryka żółta
- papryka czerwona
- pieczarki (ok. 300 g)
- oliwa z oliwek
- tymianek świeży, czosnek, bazylia, lubczyk, oregano, curry, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, szałwia, mięta, cebula, rozmaryn
Warzywa z grilla z mozzarellą – sposób przygotowania
- Pieczarki myjemy, odkrajamy trzonki i kroimy kapelusze na ćwiartki.
- Papryki myjemy i wykrawamy środki, następnie kroimy na paski.
- Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze cząstki.
- Cukinię myjemy i kroimy razem ze skórką na mniejsze cząstki.
- Do oliwy z oliwek wsypujemy wszystkie zioła i przyprawy, dokładnie mieszamy i wrzucamy do sosu wszystkie warzywa i ponownie dokładnie mieszamy.
- Warzywa układamy na aluminiowej tacce do grilla lub do blaszki wyłożonej folią aluminiową i zapiekamy przez ok. 30 minut na funkcji grilla w piekarniku. Gdy zauważymy, że warzywa już zmiękły na warzywa układamy pokrojoną plasterki mozzarellę i zapiekamy jeszcze przez chwilę.
- Warzywa podajemy ze świeżym tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli.
Najnowsze komentarze