Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym
Coś co może wydać się szalone, jest nieprzyzwoicie smaczne. Mowa oczywiście o kremie z buraków z dodatkiem mleczka kokosowego. Mój zniknął w ekspresowym tempie 😉 Przygotowanie kremu jest bardzo proste, jednak wymaga odrobiny czasu, najlepiej jeśli upieczecie buraki tak jak ja, dzień wcześniej wieczorem. Samo gotowanie zupy nie zajmie więcej niż 30-40 minut 🙂
Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym – składniki:
- buraki – 6-7 średniej wielkości
- mleczko kokosowe ( ja dałam jedną większą i jedną mniejszą puszkę)
- świeży imbir (dosłownie odrobina)
- czosnek (2 ząbki)
- 1 i 3/4 szklanki wody
- sok z cytryny
- chili (ja dałam w proszku)
- sól i pieprz
Zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym – sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie czyścimy (nie obieramy), zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Upieczone buraki rozwijamy z folii, studzimy, a następnie kroimy w półplasterki.
- Na dnie garnka rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, na który wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany imbir. Chwilę podsmażamy i dodajemy buraki i mieszamy.
- W kolejnym kroku wlewamy mleczko kokosowe, wodę, sól i gotujemy ok. 20-25 minut.
- Gdy buraki już zmiękną, miksujemy zupę blenderem na krem, dodajemy soku z cytryny i doprawiamy, solą, pieprzem i chili.
Najnowsze komentarze