Naleśniki ze szpinakiem i serem (bezglutenowe)
Gdy masz już dość jedzenia naleśników na słodko z dżemem, polecamy naleśniki wytrawne z farszem szpinakowym. Są bardzo sycące i przede wszystkim przepyszne 🙂 Naleśniki ze szpinakiem wymagają odrobiny czasu na przygotowanie, głównie na wysmażenie, czego zapewne większość z nas nie lubi, jednak wystarczy odrobina cierpliwości, a na naszym stole znajdzie się naprawdę smaczne danie.
Bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i serem – składniki:
Ciasto na naleśniki wytrawne
- mąka mehl-farine – 220g
- jajka (1 szt.)
- mleko (0,5 l)
- woda gazowana (ok. 0,3l do rozcieńczania ciasta)
- sól
Farsz szpinakowo-serowy
- szpinak zmielony (1 opakowanie)
- twaróg półtłusty (1 opakowanie)
- czosnek (1-2 ząbki)
- cebula (1 mała)
- sól, pieprz
Bezglutenowe naleśniki ze szpinakiem i serem – sposób przygotowania:
- Mąkę, mleko i jajko miksujemy, dodajemy odrobinę soli i gazowanej wody i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
- W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulkę, a następnie szklimy ją na patelni z oliwą.
- Do zeszklonej cebulki wrzucamy szpinak, przeciskamy czosnek przez praskę i chwilę smażymy, aż nadmiar wody wyparuje.
- Na końcu zmniejszamy gaz i wkruszamy twaróg do szpinaku. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Gdy ciasto już „odpocznie” wyciągamy je z lodówki, rozrzedzamy je wodą gazowaną i smażymy naleśniki na patelni.
- Farsz nakładamy na połowę usmażonego naleśnika i zwijamy zaczynając od strony z farszem do strony bez farszu.
- Naleśniki można podawać także z dipem czosnkowym, ale również bez dipu smakują doskonale 🙂
Najnowsze komentarze