Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Dania główne | brak komentarzy

Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa

Masz bezglutenowca wśród swoich bliskich lub znajomych i chcesz zrobić mu niespodziankę? Przygotuj domową pizzę wykorzystując mąkę bez glutenu. Przyznaję, że nieco obawiałam się eksperymentu, bo nigdy wcześniej nie piekłam z takiej mąki i nie wiedziałam jaki będzie efekt. Miło się zaskoczyłam, bo ciasto urosło znacznie lepiej niż ze zwykłej mąki pszennej i uważam, że pizza przez to była smaczniejsza niż klasyczna. Dodatki można dobrać takie, które najbardziej lubimy, jednak zwróćmy uwagę na to, aby były odpowiednie dla osób cierpiących na celiakię.

Pizza bezglutenowa – składniki:

Ciasto na pizzę bez glutenu (2 placki):

  • mąka bezglutenowa (ja wykorzystałam mąkę Schar Bread-Mix – Mix B) – 1,5 szklanki
  • mleko (300-350 ml)
  • drożdże (pół kostki)
  • sól

Dodatki do pizzy:

  • papryka czerwona (2 sztuki)
  • cebula (2 sztuki)
  • pieczarki (500 g)
  • oliwki zielone
  • kukurydza w puszce
  • ser żółty
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, cukier, zioła prowansalskie
  • łyżka oliwy

Pizza bezglutenowa – sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i wkruszamy drożdże. Mleko delikatnie podgrzewamy i dolewamy do miski. Dokładnie mieszamy, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  2. W czasie wyrastania ciasta na spód pizzy, przygotowujemy sos pomidorowy i składniki do dodatków.
  3. Koncentrat pomidorowy mieszamy z odrobiną wody, cukrem, solą i ziołami prowansalskimi. Nie powinien być zbyt gęsty.
  4. Cebulę obieramy, pieczarki myjemy i kroimy (cebulę w półkrążki, a pieczarki w plasterki). Pokrojoną cebulę i pieczarki wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i dusimy na małym ogniu.
  5. Paprykę myjemy i kroimy na cienkie paski pokrojone na mniejsze cząstki. Oliwki odlewamy z zalewy i kroimy na połówki. Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
  6. Gdy ciasto już wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy dodając jeszcze odrobinę mąki bezglutenowej. Po wyrobieniu, ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy jedną na cienki placek.
  7. Blachę należy delikatnie nasmarować oliwą i ułożyć na niej rozwałkowany placek pizzy.
  8. Pizzę smarujemy najpierw sosem, następnie delikatnie podsypujemy serem i później układamy resztę składników. Na końcu zasypujemy serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 20-25 minut.

pizza bezglutenowa przepis

Przepis na:
recipe image
Nazwa potrawy
Pizza bezglutenowa
Opublikowano
Total Time
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Podziel się przepisem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.