Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Dania główne | brak komentarzy

Przyrządzamy alpejskie danie raclette

Przyrządzamy alpejskie danie raclette

Raclette to danie kuchni szwajcarskiej, ale popularne jest w innych krajach w rejonach alpejskich (np. we Francji). Przygotowuje się je ze specjalnego półtwardego sera raclette i zapieka z różnymi dodatkami, najczęściej z ziemniakami na niewielkich patelenkach. W średniowieczu do zapiekania raclette używano rozgrzanych kamieni, dziś można nabyć specjalny grill do raclette. Sposobów na przyrządzenie potrawy jest wiele, my przygotowaliśmy klasyczną, najbardziej podstawową wersję raclette.

Raclette – składniki:

  • ziemniaki (4-5 średniej wielkości)
  • ser raclette (można kupić w Almie)
  • mieszanka sałat z rucolą
  • boczek (2 plasterki)
  • oliwa z oliwek
  • oliwki zielone
  • sok z cytryny (odrobina)
  • sól, pieprz (świeżo zmielony), zioła prowansalskie

Sposób przygotowania raclette:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
  2. Do niewielkiego naczynia do zapiekania układamy ugotowane i pokrojone w plasterki ziemniaki i układamy na wierzch ser raclette, tak, aby dokładnie zakryć ziemniaki.
  3. Ziemniaki z serem zapiekamy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. W czasie, kiedy raclette się zapieka w piekarniku, przygotowujemy sałatkę. W tym celu, wysypujemy do miski mix sałat z rucolą, dodajemy oliwki pokrojone na połówki oraz podsmażone 2 plasterki boczku. Polewamy dressingiem przygotowanym z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
  5. Raclette po upieczeniu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje z lampką wina. My preferujemy chardonnay, ale z bordeaux też smakowałoby zapewne wyśmienicie.

Raclette - przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.