Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted in Desery | 1 komentarz

Kokosowy pudding z chia

Kokosowy pudding z chia

Moda na nasiona chia trwa już od jakiegoś czasu. A to za sprawą niezwykłego bogactwa wartości odżywczych, a przy tym małej ilości kalorii. Nasiona chia to bardzo dobre źródło błonnika, białka i kwasów omega 3, a także wapnia, magnezu czy fosforu. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie, a jedną z propozycji prezentuję już dzisiaj. Pudding z chia najlepiej jest przygotować wieczorem dzień wcześniej i rano mamy gotowe, bardzo pożywne śniadanie. Warto dodać do niego owoce. Ja wykorzystałam domowe wiśnie ze słoika, ale w okresie letnim dodaję świeże owoce takie jak jagody, maliny, porzeczki, borówki i inne.

Kokosowy pudding z chia – składniki:

  • nasiona chia – 4,5 łyżki
  • mleczko kokosowe – 1 puszka (1,5 szklanki)
  • syrop klonowy – 3-4 łyżki
  • wybrane świeże owoce, mus owocowy, dżem lub inne

Kokosowy pudding z chia – sposób przygotowania:

  1. Nasiona chia zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy syrop klonowy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  2. Pudding przelewamy do szklanki lub słoiczków naprzemiennie z owocami, dżemem lub musem. Można nałożyć je także na wierzch.
Pudding z nasionami chia

Pudding z nasionami chia

Pudding z chia

Wegański i bezglutenowy pudding z chia

Przepis na:
recipe image
Nazwa potrawy
Kokosowy pudding z chia
Opublikowano
Czas przygotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

1 komentarz

  1. Bardzo lubię takie puddingi na śniadanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oblicz * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.